torstai 5. marraskuuta 2015

Lipasto - Byrå

Se, että blogi on ollut hiljainen, ei tarkoita sitä, ettäkö ei olisi töitä, päinvastoin. ;)

Att det varit lugnt på bloggen betyder inte att vi inte gjort något, tvärtom. ;)

Laitetaapas nyt vaikka tälläinen lipaston siistiminen tänne. Hieno vanha suvussa pitkään ollut lipasto kaipasi hieman hohtoaan takaisin. Yleisilme oli ihan siisti. Kuten alla kuvasta huomaatte.

Här en gammal byrå som funnits i samma släkte en längre tid. Såg rätt så bra ut vid första anblick.


Mutta lähempi tarkastelu kertoo, että lipasto on elämää nähnyt. Ja kuten kovin moni lipasto, joka on ennen ollut vanhassa omakotitalossa ja tuotu sitten kerrostalo asuntoon, niin kutistumista on tapahtunut huimasti.

Men närmare granskning visar att byrån levt en hel del. Det här beror på att dagen inomhusklimat är mycket torrare än för 100 år sen då den här tillverkades, vilket leder till att träet krymper mer än tillverkaren kunnat ana.

Kolme neljästä jalasta oli korjauksen tarpeessa. Yksi jalka jouduttiin uusimaan kokonaan. Kaksi korjattiin kiiloilla ja viimeinen olikin ehjä ja "vain huollettiin" .

Tre av fyra ben behövde reparation. Två lappades med kilar och ett nytillverkades. Det sista benet fick nöja sig med upputsning.

Kaunista puuta. Lakka ja jopa petsi olivat vuosien saatossa kuluneet kannesta paikoitellen aika pahasti.

Vackert trä, björk. Lacken och till och med betsen hade slitits bort på utsatta ställen.

Kutistumisen huomasi laatikoista...ja

Hur mycket träet torkat och krympt märks och i lådbottnarna och...

...selkäpuolelta ehkäpä parhaiten. Kaikki nämä korjattiin puupaikoilla, jotta käyttömukavuus paranisi ja ulkonäkö saataisiin ennalleen.

...på baksidan. Allt dethär reparerades genom att lådbottnarna och baksidorna klövs itu och skarvades i med lämpliga träribbor.

Ja tässä lipasto odottelee kotiin pääsyä. Pinnat putsattiin, paikkailtiin petsejä ja pinnalle sellakkaa monen monta kerrosta, jotta saatiin hieno kiilto takaisin lipastoon. Kanteen vielä vaha, jotta käyttömukavuus parantuu.

Här väntar den på att få åka hem. Ytorna putsades, betsen bättrades på och till sist många lager shellack ovanpå. Avslutades med vax som sista ytlager.

Vielä toisesta suunnasta. Hienosti heijastuu pinnasta valo. Asiakas kiitti ja kumarsi ja oli tyytyväinen. Lipastoa kelpaa taas pitää esillä seuraavat 100 vuotta. ;)

Från andra sidan. Blank och fin. Kunden tackade och bockade. Nu förtjänar byrån att stå på hedersplats i 100 år till.


4 kommenttia:

 1. Tulipa hieno! Oliko vanhakin pinta sellakkaa? Itsellä olisi jossain vaiheessa pari senkkiä kunnostettavana, mutta niissä taitaa olla joku nitrosellu tai vastaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites mulla on tälläinen kommentti mennyt ihan ohi. Vanha pinta oli myös sellakkaa, joten niillä mentiin. Oon kyllä tykästynyt tuon sellakan helpoutteen ja jos multa kysytään, niin käyttäisin sitä vaan joka paikkaan (ehkä ihan hyvä, että multa ei aina kysytä). ;D

   Poista
  2. Niin...ja kiitos. Siitä tuli kyllä omaankin silmään erittäin komia. :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista